28 Temmuz 2011 Perşembe

Yeni Nesil İnternet Kullanıcıları

IAB Türkiye, 12-25 yaş arası 12.1 Milyon gencin internete nasıl yansıdığına dair bir araştırmayı bizlerle paylaştı. Bu araştırmanın detaylarına girmeden önce şunu söylemek isterim ki, 12 yaşında, intenet dünyasına yeni adıma atan bir kullanıcının İnternet=Facebook yakşalımı içerisinde olduğunu sakın unutmayın. Bu konuya ilişkin düşüncelerimi farklı bir dilde kişisel blogumda da anlatmaya çalıştım, okumanızı tavsiye ederim.
Bu, ufak fakat atlanmaması gereken ayrıntıdan sonra genç internet kullanıcılarının alışkanlıkları üzerine yapılan araştırmanın detaylarını paylaşabilirim:
- 12 – 25 yaş arası, genç internet kullanılarının %48′i Erkek, %52′si ise kadın olarak karşımıza çıkıyor. Bu oranlar Türkiye için alışılmışın dışında çünkü her alanında erkek egemenliğinin olduğu bir ülkeden söz ediyoruz. Bu değişimi olumlu-olumsuz olarak yorumlamak okuyucularımıza kalmış.
- 12.1 Milyon genç internet kullanıcısının %69′unu öğrenciler, %23′ünü çalışanlar ve %8′ini işsiz kişiler oluşturuyor. Buna karşılık %61 evden, %10′u internet kafelerden ve %7′si okulan internet bağlanıyor ve %72′si hemen hemen her gün internete bağlanıyor.
- Çok enteresan bir data ise internet kullanıcısı gençlerin %50′si internete cep telefonundan bağlanıyor. Mobil penetrasyonun hızla arttığı bir ülkede bu rakam çok iyi fakat burada 0.Facebook.com’un etkisini atlamamak gerekir.
- Gençlerimizin %68′i Facebook başta olmak üzere sosyal ağları aktif olarak kullanıyor.Facebook’un çılgın bir üstünlüğü olduğu kesin fakat yine de Twitter ve Youtube gibi ağları da unutmamak lazım.
- 12-25 yaş arası internet kullanıcılarının %39′u gazeteleri ve haberleri internetten takip ediyor. %16′sı müzik ve radyoyu internetten dinliyor. %14′ü televizyonu internetten izliyor.Bu rakamlar da geleneksel medyanın hızla değiştiğinin çok önemli göstergeleri. Bu rakamların hızla arttığını kesinlikle unutmamak lazım.
- Genç internet kullanıcılarının yine Facebook’un da etkisiyle %27′sinin online oyun oynadığını görüyoruz. Bu rakam beni en çok şaşırtan rakam oldu çünkü online oyun oynayan gençlerin oranının çok daha fazla olacağını tahmin ediyordum.
Maillerini sürekli kontrol etmeden tatil bile yapamayan biri olarak raporla ilgili son söylemek istediğim ayrıntı şu: genç internet kullanıcıları artık E-posta diye bir şey kullanmıyor, bilmiyor. Raporun orijinal haline bakmanızı öneririm.

Bu hata mı şaka mı?

Sosyal paylaşım sitelerinde bugüne kadar pek çok şey paylaştık sevdiklerimizle bizi tanıyanlarla ancak böylesini ilk kez gördük!



Şoke Eden Çeviriler

Google Translate internette günün konusu oldu. Programa girip bazı Türk şarkıcıların isimlerini yazanlar şoke oldu.Türkçe kısıma Mahmut Tuncer yazıldığında Google Translate Jennifer Lopez diye çeviriyor.Ferhat Göçer yazıldığında ise Justin Timberlake diye çeviriliyor.Program Demir Demirkan'ı Iron Maiden, Edip Akbayram'ı Slipknot, Hande Yener'i Marilyn Manson olarak çeviriyor.Açık kaynaklı bir program olan Google Translate'e bu çevirilerin kimin yüklediği ise şimdilik bilinmiyor.Ancak çeviriler internet forumlarında kısa sürede en çok paylaşılan eğlencelik malzeme olmayı başardı.

Otobüslerde interaktif oyun dönemi!


Rekabette sınır tanımayan şehirlerarası otobüs firmaları, koltuk arkası yeni sistem ekranlar sayesinde yolcularına, birbirleriyle okey ve tavla oynayarak seyahat edebilme imkanı tanıyor.


Hitit Medya Yönetim Kurulu Başkanı Benhür Güzeler, yaptığı açıklamada, şehirlerarası otobüslerindeki eğlence sistemlerinden ''funtoro'' markalı olanların içerik ve reklam yönetimini yapan medya kuruluşu olduklarını belirtti. 

Funtoro markalı ekranların, pazarın yüzde 65'ine sahip olduğuna dikkati çeken Güzeler, şu anda 81 firmanın toplam 1700 otobüsüne hizmet verdiklerini kaydetti. Dünyanın en büyük yazılım ve donanım firmasından biriyle çalıştıklarını ifade eden Güzeler, şunları söyledi: ''Birçok medya ve sinema kuruluşu ile anlaşmalarımız var. Otobüslerde korsan gösterim yapılmıyor. İzlenen tüm filmler, yasal ve lisanslı. Yolcu, hizmet verdiğimiz otobüslerde istediği filmleri izliyor. Her koltuk birbirinden bağımsız içerikte izleyebiliyor. Yaklaşık 3 ay önce kullanılmaya başlanan ve şu anda otobüslerde bulunan MOD ekranlarımız sayesinde okey ve tavla oynanabiliyor. İnteraktif olarak, 1 numaralı koltukta oturan ile 42 numarada seyahat eden kişi, tavla oynayabiliyor. Otobüsle yolculuk yapanlar, eğer zaman yeterli gelirse, araçta okey turnuvası bile düzenleyebilirler. Çalıştığımız firma, daha birçok hizmetin sunulduğu bu sistem için yaklaşık 1 milyon dolarlık Ar-Ge çalışması yaptı.'' -100 FİLM İZLENEBİLECEK ''ANDROID'' EKRANLAR GELİYOR- Güzeler, önümüzdeki ay içinde yeni sistem ''android'' ekranlara geçileceğini ve otobüslerle yerleştirilmeye başlanacağını belirterek, bu sistemde de 4 kişinin okey oynayabileceğini, tavla turnuvalarının düzenlenebileceğini anlattı. Bunların yanı sıra ekranlardan internete girilebileceğini bildiren Güzeler, şunları kaydetti: ''Seyahat sırasında yanınızda bilgisayar taşımanıza gerek kalmayacak. Yolcular, internette sörf yapabilecek. Seyahat edenler, aynı uçakta olduğu gibi yol bilgilerini görebilecek. Ayrıca, örneğin İzmir'deki Efes Antik Kenti'nin yakınlarından geçiliyorsa bu tarihi yerle ilgili 16 farklı dilde bilgiler verilecek. Televizyon kanalları, oyun ve diğer hizmetlerle yolculuk keyifli hale gelecek.'' Android ekranlı sistemlerde 100 farklı film olacağını ve yolculara daha fazla seçenek sunulacağını ifade eden Güzeler, ''Otobüs firmaları, yolcularını uçaklara kaptırmamak için hizmette sınır tanımıyor'' dedi.

24 Temmuz 2011 Pazar

Twitter, Google'a çalım atacak!

Google ile sorunlar yaşayan Twitter, bu kez Microsoft ile işbirliğine hazırlanıyor.

Daha önce Twitter'la işbirliği için 15 milyon dolar ödeyen Google, sürpriz bir şekilde anlaşmayı uzatmama karar almıştı. O tarihten bu yana Google'ın arama sonuçlarında sadece kısıtlı sayıda halka açık "tweet"e, yani anlık iletiye yer veriliyor.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre bu durum Google'ın ezeli rakibi Microsoft'a Twitter'in kapılarını aralamış görünüyor. Ancak Amerikan basınında çıkan haberlere göre Twitter kendini bu kez daha ağırdan satmak niyetinde. Zira Microsoft'tan talep edilen rakam Google'ın ödediğinin iki katı, yani 30 milyon dolar.

Her iki tarafın da yararına

Uzmanlar görüşmelerin ne şekilde sonuçlanacağı konusunda kesin konuşmaktan kaçınıyor. Ancak olası bir uzlaşma Twitter için stratejik güçlü bir ortak, Microsoft içinse Bing üzerinden tüm anlık iletilere ulaşım sağlanması anlamına geliyor. Bu da arama motoru Google'a karşı küçük de olsa kazanılmış bir avantaj

Bing hali hazırda halka açık Facebook ve Twitter iletilerini arama sonuçlarına entegre etmiş durumda. Fakat Bing henüz dünya çapındaki tüm "tweet"leri değil sadece önceden seçilmiş kullanıcıların anlık iletileri arasında arama yapabiliyor

www.ihlassondakika.com