30 Ağustos 2011 Salı

Dünya tablet bilgisayara yöneliyor


''Mobil İnternet Cihazları'' kategorisiyle ilk tanıtıldığı günden bu yana hızla kullanıcıların ilgisini çeken tablet bilgisayarlara olan talebin, artarak süreceği belirlendi.

2017 yılında küresel ölçekte 250 milyon tablet bilgisayarın satılacağı tahmin ediliyor.
Tablet bilgisayarların fiyatlarının düşmesiyle pazarın önemli tedarikçilerinin yeni ürünlerinin, tüketicilerin ilgisini çektiği belirtilen raporda, bu cihazlara yönelik yazılım gibi yan alanların da büyüdüğü ve kendi ekosistemini oluşturduğuna işaret edildi.

Tablet bilgisayarlarla ilgili donanım ve yazılım geliştirmelerinin elektronik endüstrisine de yön verdiği ifade edilen raporda, geleceğe yönelik öngörülerden bazıları şöyle:

-Standart tüketicilere yönelik tablet bilgisayarlar, sadece dizüstü ya da masaüstü bilgisayarlarla değil aynı zamanda akıllı cep telefonları gibi diğer elektronik cihazlarla da rekabet edecek.
-Mobil uygulama içeriklerindeki artış, yeni yarı iletken teknolojilerindeki gelişmeler ve tam internet erişimi gibi özellikler tablet pazarını genişletecek.

-İşletim sistemleri iOS ve Android, pazarın yüzde 90'ına hakim olacak.

-Kablosuz iletişim operatörleri, 3G ve 4G destekli tablet bilgisayarlar dolayısıyla önemli veri talebiyle karşılaşacaklar ve iş modellerini buna göre yeninden düzenleyecekler.

www.ihlassondakika.com

Okullarda 'Fatih Projesi' hazırlığı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okulların akıllı tahtalarla donatılması ve ders kitaplarının bilgisayar ortamına taşınmasını öngören Fatih Projesi'ni 2011-2012 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde uygulamaya hazırlanıyor.

İHLAS SON DAKİKA - MEB, Fatih Projesi kapsamında öncelikle lise 1. sınıflardan başlayarak ''akıllı tahtalar'' ile donatacak. İkinci dönemden itibaren başlayacak bu altyapı kurulumu tamamlandıktan sonra her sene ilköğretim 5. sınıf ile lise 1. sınıf öğrencilerine tablet bilgisayar dağıtılacak. Dağıtılacak tablet bilgisayarların adeti yaklaşık 2.5 milyon olacak.

Öğrenciler, tablet bilgisayarları 4 yıl boyunca kullanabilecek. Bu sürenin sonunda tablet bilgisayarlar öğrencinin kendisine ait olacak. Bilgisayarın bozulması durumunda servis garantisi ve ağı olacak.

İnternet erişiminin hızlı ve kaliteli olabilmesi için okullara fiber kablolar döşeniyor. Ancak çok düşük nüfuslu, erişim maliyeti yüksek kırsal kesimdeki bazı okullar uydu tipi erişimle sisteme bağlanacak.

Tablet bilgisayarlara, öğrenci hangi sınıfa devam ediyorsa o sınıfın ders kitapları yüklenecek. Sınıflarda akıllı tahtalarla tablet bilgisayarlar etkileşimli olacağı için dersin işlenişi de etkileşimli yapılacak.

Okulların internet erişim kalitesinin arttırılmasıyla uzaktan eğitim imkanları gündeme gelecek ve ülkenin doğusundaki bir okulla batısındaki bir okul etkileşimli eğitim yapabilecek.

Fatih Projesi kapsamında eğitsel içeriklerin üretimi, yaygınlaştırılması, dağıtımı için bir ''sanal fabrika'' oluşturulacak. Yeni nesil eğitsel içerikler klasik kitaplardan farklı olarak görsel, işitsel, tepkisel olarak zenginleştirilmiş yapıda sunulacak.

Tablet bilgisayar uygulamasının 4 yılda tamamlanması planlanıyor. İlköğretim 5 ve lise 1. sınıf öğrencilerine dağıtımın ardından, uygulama diğer öğrencilere de yaygınlaştırılacak.

Google’a akıllara zarar ceza

Motorola Mobility satın almasıyla tüm dikkatleri üzerine çeken Google, 12 milyar Dolarlık bir anlaşma imzaladı.


Fakat Amerikan Adalet Kurumu’nun verdiği karar firmanın keyfini biraz kaçıracak gibi.
Google’ın başına yasa dışı ilaç reklamları dert açmış. Mayıs ayında başlatılan davada Google, Kanadalı ilaç satıcılarının yasa dışı ilaç reklamlarına izin verdiği gerekçesiyle mercek altına alınmıştı. Birkaç ay içinde konuyla ilgili araştırma tamamlandı ve Adalet Kurumu kararını verdi.
Google, kullanıcıların arama motoru üzerinde sıkça arattığı kelimeler üzerinden reklamlar yayınlayan bir sisteme sahip. AdWords sisteminde ilaç isimleriyle ilgili reklamlara izin veren Google, Kanadalı ilaç firmalarından reklam karşılığı ücret almayı sürdürmüş. Bu sebeple Adalet Kurumu, Google’ın Oxycontin ve Ritalin gibi reçete gerektiren ilaçların reklamını yaptığına hükmederek firmaya para cezası vermeyi kararlaştırmış.
Google için karara bağlanan ceza tam 500 milyon Dolar. Bu yüklü miktar firmanın bu çeyrekte kârının %22 düşmesine sebep olacak. Tabii bu ceza sadece Google’ın reklamlardan aldığı gelirleri içermiyor. Kanadalı ilaç satıcıları da ABD vatandaşlarından elde ettiği gelirler için ceza ödeyecek.
Google ise reçeteli ilaçların reklamları konusunda 2003 yılından beri savaş halinde olduğunu belirtiyor. Firma, bu konuda önlemler almasına rağmen Kanadalı bazı firmaların bunları aştığını iddia ediyor.

29 Ağustos 2011 Pazartesi

Nokia, 3 yeni modelini duyurdu

Nokia 701, 700 ve 600 modelleri ile Symbian Belle piyasaya giriş yapmış oldu. 

Nokia, Symbian işletim sisteminin en son versiyonu olan Belle'yi kullanan ilk akıllı telefonlarını tanıttı. Nokia 700, Nokia 701 ve Nokia 600, Symbian akıllı telefonlardaki mevcut tasarım, özellik ve fonksiyon aralığını genişletiyor.
Symbian Belle'nin yeni arayüzünü ve kullanım videosunu, geçtiğimiz günlerde haber yapmıştık. İzlemeyen okurlarımızburadan izleyebilirler.
Yeni Symbian Belle ile daha modern bir arayüz ve daha hızlı bir işletim sistemine kavuşan Nokia, en çok eleştiri aldığı donanım yönüne de el atıyor. 1 GHz'lik ARM 11 işlemci ve 512 MB RAM ile güçlendirdiği telefonlar, Nokia'nın mevcut Symbian^3 modellerine göre daha güçlü özelliklere sahip olacak. Fakat ARM 11'in çok eski bir mimari olduğunu belirtmek istiyorum. ARM 11'in 1GHz'deki performansı, ARM A8 mimarisinin 600-800 MHz aralığına denk geliyor.
Nokia'nın yeni üç telefonun özellikleri ise şu şekilde olacak:
Nokia 700
Nokia’nın en küçük akıllı telefonu diye tanıtılan telefon, 96 gram ağırlığında ve 100x50x9.7mm boyutlarında olacak.
Nokia 700, Nokia’nın Symbian platformundaki en kompakt akıllı telefonu olmakla kalmayıp, dünyanın da en kompakt monoblok dokunmatik akıllı telefonu.
NFC desteği, 1 GHz işlemci, 3,2 inçlik AMOLED ClearBlack ekran, 2GB dahili bellek, HD görüntü kaydı ve 5 megapiksellik otofokus destekli LED flaşlı kamera gibi özellikleri bulunuyor.
Nokia 701
Nokia'nın ekranı ile iddialı olan akıllı telefonu, 3.5 inçlik ClearBlack ekranı ile geliyor. Bu ekran 360x640 piksel çözünürlüğünde olacak. 8GB dahili hafızaya sahip olacak Nokia 701'de, diğer 2 model gibi 1 GHz işlemci ve 512MB RAM ile gelecek.
8 megapiksellik ana kamera ve önde VGA kameranın bulunduğu telefon, tasarım olarak C7'ye oldukça benziyor. WiFi, Bluetooth 3.0 ve NFC gibi kablosuz teknolojilerin desteklendiiği akıllı telefon, Symbian Belle model arasındaki en iddialı model olacak.
Nokia 600 
111mm uzunluğunda ve 53mm genişliğinde ve 13m kalınlığında olan Nokia 600, 100 gram ağırlığında olacak. ARM 11 tabanlı 1GHz işlemci ve 512 MB RAM'in kullanıldığı Nokia 600'de, 2GB dahili hafıza kullanılıyor. 3.2 inç büyüklüğünde ve 360x640 piksel çözünürlüğündeki ekranı kullanan telefonda, WiFi, Bluetooth 3.0 ve NFC kablosuz teknolojileri kullanılmış.
Kamera olarak da 5 megapiksel çözünürlüğünde LED flaş ile desteklenen Nokia 600, 720p video çekebiliyor.

www.ihlassondakika.com