1 Ocak 2012 Pazar

Karşınızda iPhone’un Atası!

Apple, daha önce hiç telefon üretmemiş olmasına rağmen iPhone ile pazarda çok farklı bir yer edinmeyi başardı.


Elbette bu başarıda dokunmatik ekranın sunduğu deneyimin payı büyük. Daha sonra iPod ve iPad gibi ürünlerine de bu teknolojiyi uygulayan Apple, meğer 1980’lerde bile dokunmatik ekranlarla ilgiliymiş.

Apple’ın 80’li ve 90’lı yıllarda ürettiği prototipler, bu aralar sık bir şekilde ortaya çıkmaya başladı. Apple’ın piyasaya sürmediği sunucu modelleri, 3G antenli MacBook gibi şimdiye kadar gün yüzü görmemiş prototiplerinden ilginç bir tanesi daha ortaya çıktı. 1983 yılında geliştirilen dokunmatik ekranlı bu telefon, 2007 yılında piyasaya sürülen ilk iPhone’un atası sayılabilir.
Tasarımcı Hartmur Esslinger tarafından tasarlanan bu ürün, sabit bir telefon ile dokunmatik ekranı bir araya getiriyor. Bu ekranın fatura vb dökümanları görüntülemek için cihaza yerleştirildiği sanılıyor. Rezistif ekran ile birlikte bir de Stylus kalem görülüyor. O dönemde Apple bu ürünü piyasaya sürmeye uygun bulmamış ve proje rafa kaldırılmış.
Tasarımı yapan Esslinger, Apple’a yılda 1 milyon dolar alacağı özel bir anlaşma ile katılmış. Apple için ‘Karbeyaz tasarım’ mantığını geliştiren Esslinger, 1984- 1990 yılları arasında birçok ürünün tasarımına katkıda bulunmuş. Dokunmatik ekranlı bu telefonun yanında Apple IIc gibi efsanevi ürünlerin de tasarımcısı Esslinger.


Kaynak          : İhlas Son Dakika Haber