23 Temmuz 2011 Cumartesi

Vodafone ile Opera anlaştı!

Vodafone ile mobil dünyanın en çok tercih edilen web tarayıcısı Opera, yeniden anlaşma sağladı. Peki bu ortaklık neleri kapsıyor?

Dünyanın en çok kullanılan mobil web tarayıcısı Opera, bilindiği üzere uzunca bir süredir GSM operatörü Vodafone ile birlikte çalışıyordu. Vodafone, markası altında Opera web tarayıcısı şirketin müşterilerine özel olarak sunuluyordu.

Bu anlaşmanın bitmesine kısa bir süre alanlarının iki dev ismi yeni bir anlaşmaya imza attı. 3 yıllık olarak belirlenen bu anlaşma kapsamında Vodafone, Opera web tarayıcılarını kullanıcılarına kendi markası altında sunmaya devam edecek.

Mevcut ve gelecek tüm Opera sürümlerini kapsayan bu anlaşma ile mobil web tarayıcı, Vodafone'un mobil cihazlara özel yeni servislerinde de başrol oyuncusu olacak. Bilindiği gibi Opera, yıllık %300'lük bir büyüme rakamıyla her geçen gün etki alanını daha da genişletiyor.

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Android 3.2 çıktı

Google Android 3.2 resmen kullanıma sunuldu. Tabletler için geliştirilen bu yeni Android sürümü ne gibi yenilikler sunuyor? Android 3.2'yi hangi tablet modellerinde göreceğiz?

Android işletim sisteminin tabletler için tasarlanmış yeni sürümü resmen kullanıma sunuldu. Android 3.0 ile sadece tabletlere özel bir sistem hazırlayan Google, Android 3.2 sürümünü resmen duyurdu.

Android 3.2'nin en çok öne çıkan özelliği 7 inçlik tabletlere de destek veriyor olması. Bu da yakında piyasada çok sayıda yeni 7 inçlik tablet göreceğiz anlamına geliyor.

Huawei Media Pad, ASUS Eee Pad MeMo, Acer Iconia Tab A100 ve HTC Flyer gibi ürünler bunlardan bazıları.

Bunların dışında, Android 3.2 güncellemesi yapılacak bazı popüler modeller de var. Bunların arasında Motorola Xoom, ASUS Eee Pad Transformer, Galaxy Tab 10.1, Acer Iconia Tab A500 ve Toshiba Thrive bulunuyor.

Android 3.2 güncellemesi yapılacak modellerden biri de Motorola Xoom

Neler Getiriyor?

Android 3.2'nin sunduğu yenilikler genellikle uygulamaların ekran boyutlarına uygun hale getirilmesiyle alakalı. 7 inçlik tabletlerde de kullanılacak olan Android 3.2 küçük ekranlara göre tasarlanmış uygulamaları tarayarak, daha büyük ekran için pikselleri oranlayıp tam ekran görünmesini sağlıyor.

Bunun yanı sıra uygulama geliştiriciler için de farklı boyutlardaki ekranlara göre çalışabilmeleri için yeni bir API sunuluyor.

Android 3.2 ile kullanıcılar ayrıca çeşitli uygulamaların kullandığı medya dosyalarını doğrudan SD kartların üzerinden yükleyebilecekler.

Google +'tan kötü süpriz


Google +'ın kullanımı arttıkça, hataları da su yüzüne çıkmaya başlıyor.

Google'ın Facebook'a rakip yeni sosyal sitesi Google+'da gerçek ismini kullanmayanların hesapları donduruluyor. Takma ad kullanımına engel olmak isteyen Google, bu tür adları "diğer adlar" alanında kullanmamızı istiyor.

Bu sayede Fake diye adlandırılan sahte hesap alımının önüne geçmeye çalışan Google, daha kaliteli bir kullanım amaçlıyor.

Google+'ın profil sistemi, gerçek bir ad yanında birkaç "diğer ad" kullanmamıza izin veriyor. Bu sayede bizleri arayanlar, Twitter, çevrim içi oyun hizmetleri gibi sitelerdeki isimlerimizle bulabiliyorlar. Ancak bu alanları istediğimiz gibi kullanmamıza izin verilmiyor ve Google, gerçek ismini yazmayanların hizmeti kullanamayacağını söylüyor.

Google, gerçek adımızı kullanmanın, sahte profilleri engellediği gibi, bizi tanıyan arkadaşlarımız, aile üyelerimiz, sınıf arkadaşlarımız, iş arkadaşlarımız ve diğer tanıdıklarımız gibi kişilere ulaşma konusunda daha kolaylık sağlayacağını belirtiyor.

17 Temmuz 2011 Pazar

Apple'a ağır ceza yolda

iPhone'un konum bilgilerini izinsiz kaydettiği gerekçesiyle Apple bir kullanıcıya tazminat ödemeye mahkum oldu.

Apple, iPhone üzerinden konum bilgilerini kaydettiği gerekçesiyle Güney Kore'de yüklü bir tazminat cezasına çarptırıldı. Mahkemenin kararından sonra şikayetçi binlerce kişi toplu dava açmaya hazırlanıyor. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Apple, iPhone üzerinden kullanıcıların konum bilgilerini kaydettiği gerekçesiyle tazminat cezasına çarptırıldı. Güney Koreli avukat Kim Hyung Suk, telefonunun konum verilerini kaydettiğini fark etmesi üzerine, kişisel gizlilik haklarının ihlal edildiği ve bunun psikolojik sıkıntıya sebep olduğu gerekçesiyle nisan ayında açtığı davayı kazandı.

Güney Kore haber ajansı Yonhap, mahkemenin perşembe günü, Apple avukatlarının karara itiraz talebi olmadan sonuçlandığını bildirdi. Davacıyı haklı bulan mahkeme, Amerikan bilişim devini, 1 milyon Won, yani yaklaşık 675 euro tazminat cezasına çarptırdı.

TOPLU DAVA AÇILIYOR

Güney Koreli avukat Kim Hyung Suk, bu kez de kendisine başvuranlar adına toplu dava açmaya hazırlanıyor. Güney Kore'de yaklaşık üç milyon iPhone kullanıcısı bulunuyor. Kim, kendisine yaklaşık 20 bin kullanıcının başvurduğunu ve cihazlarını 1 Mayıs'tan önce satın almış herkesin davacı olabileceğini belirtti.

Bilişim uzmanları, nisan ayında Apple'a ait bazı cihazların konum verilerini kaydettiğini tespit etmişti. Yine Apple'ı hedef alan hackerlar da yeni iPhone'ların veri kaydettiğini ortaya çıkarmıştı. Apple ise bu duruma yazılımdaki bir hatanın neden olduğunu açıklamış ve kullanıcıların bir yazılım güncellemesi aracılığıyla, veri kaydını önleyebileceklerini bildirmişti.