28 Temmuz 2011 Perşembe

Yeni Nesil İnternet Kullanıcıları

IAB Türkiye, 12-25 yaş arası 12.1 Milyon gencin internete nasıl yansıdığına dair bir araştırmayı bizlerle paylaştı. Bu araştırmanın detaylarına girmeden önce şunu söylemek isterim ki, 12 yaşında, intenet dünyasına yeni adıma atan bir kullanıcının İnternet=Facebook yakşalımı içerisinde olduğunu sakın unutmayın. Bu konuya ilişkin düşüncelerimi farklı bir dilde kişisel blogumda da anlatmaya çalıştım, okumanızı tavsiye ederim.
Bu, ufak fakat atlanmaması gereken ayrıntıdan sonra genç internet kullanıcılarının alışkanlıkları üzerine yapılan araştırmanın detaylarını paylaşabilirim:
- 12 – 25 yaş arası, genç internet kullanılarının %48′i Erkek, %52′si ise kadın olarak karşımıza çıkıyor. Bu oranlar Türkiye için alışılmışın dışında çünkü her alanında erkek egemenliğinin olduğu bir ülkeden söz ediyoruz. Bu değişimi olumlu-olumsuz olarak yorumlamak okuyucularımıza kalmış.
- 12.1 Milyon genç internet kullanıcısının %69′unu öğrenciler, %23′ünü çalışanlar ve %8′ini işsiz kişiler oluşturuyor. Buna karşılık %61 evden, %10′u internet kafelerden ve %7′si okulan internet bağlanıyor ve %72′si hemen hemen her gün internete bağlanıyor.
- Çok enteresan bir data ise internet kullanıcısı gençlerin %50′si internete cep telefonundan bağlanıyor. Mobil penetrasyonun hızla arttığı bir ülkede bu rakam çok iyi fakat burada 0.Facebook.com’un etkisini atlamamak gerekir.
- Gençlerimizin %68′i Facebook başta olmak üzere sosyal ağları aktif olarak kullanıyor.Facebook’un çılgın bir üstünlüğü olduğu kesin fakat yine de Twitter ve Youtube gibi ağları da unutmamak lazım.
- 12-25 yaş arası internet kullanıcılarının %39′u gazeteleri ve haberleri internetten takip ediyor. %16′sı müzik ve radyoyu internetten dinliyor. %14′ü televizyonu internetten izliyor.Bu rakamlar da geleneksel medyanın hızla değiştiğinin çok önemli göstergeleri. Bu rakamların hızla arttığını kesinlikle unutmamak lazım.
- Genç internet kullanıcılarının yine Facebook’un da etkisiyle %27′sinin online oyun oynadığını görüyoruz. Bu rakam beni en çok şaşırtan rakam oldu çünkü online oyun oynayan gençlerin oranının çok daha fazla olacağını tahmin ediyordum.
Maillerini sürekli kontrol etmeden tatil bile yapamayan biri olarak raporla ilgili son söylemek istediğim ayrıntı şu: genç internet kullanıcıları artık E-posta diye bir şey kullanmıyor, bilmiyor. Raporun orijinal haline bakmanızı öneririm.

Hiç yorum yok: