8 Eylül 2011 Perşembe

Halklarına Twitter'dan sesleniyorlar

Öyle ki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika ziyareti sırasında çektiği fotoğrafları bu ağ üzerinden aktarırken, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez hasta yatağındayken bile Twitter'a girmeyi ihmal etmemişti.

Beşinci yılında 500 milyonun üzerinde kullanıcıya ulaşan sosyal medyanın popüler mecralarından Twitter, dünyanın gündemini belirliyor. Medya ve insanlar üzerinde bu denli etkiye sahip olan bu mecraya dünya liderleri de kayıtsız kalmıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra ABD Başkanı Barack Obama, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İngiltere Başbakanı David Cameron, Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aguino ve Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousef, bu isimlerden bazıları. Attığı Twitter mesajlarıyla gündem oluşturan liderlerin çoğu, halkla ilişkiler platformu olarak gördükleri Twitter'ı tanıtım ve propaganda amaçlı da kullanmayı ihmal etmiyor.

Seçim döneminde yapmış olduğu başarılı sosyal medya kampanyası ile hafızalara kazınan Obama, 2 bine yakın tweet ve 10 milyona yakın takipçisi ile Twitter'ın en popüler lideri konumunda. Obama, dünyada Twitter hesabı açan ilk liderlerden fakat yakın zamana kadar 'tweet'lerini kendi yazmıyordu. Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı bu alışkanlığını bozup ilk 'tweet'ini de attı. Başkan'ın profil resmi ise dikkatleri çekiyor. Çünkü Barack Obama, Twitter'dan dünyayı selamlarken 2012 seçimleri için hazırlattığı afişini profil resmi olarak kullanıyor.

Twitter'ı etkili kullanan bir diğer isim ise 600 bin takipçiye sahip Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Kendisine yönelik soruları Twitter hesabı üzerinden yanıtlayan Gül, bir gazetenin haberinde yer alan "Cumhurbaşkanı 110 bin Euro'luk saat satın aldı" haberini, attığı tweet ile yalanlamıştı. Cumhurbaşkanı'nın Twitter'da yaşadığı ilginç bir diğer hadise ise eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Zoraki Kral (The King's Speech) filmini evde izlediklerini bu ağ üzerinden duyurmasıydı. Türkiye'de henüz gösterime girmeyen, ABD'de DVD'si çıkmamış filmi izlediğini duyurması, Twitter ortamında, "Cumhurbaşkanı, filmin korsanını izlemiş" tartışmalarına neden oldu. Tartışmalar sonrası Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü, Gül'ün filmi özel kopya ile izlediğini açıkladı.

Küba'da kanser tedavisi gören Venezuela'nın Devlet Başkanı Hugo Chavez, hasta yatağından aktif bir şekilde Twitter'ı kullanıyor. Chavez, attığı onlarca tweet ile kabine üyelerine sesleniyor, yeni mali düzenlemeleri ve yeni bir atık toplama projesine onay verdiğini yazıyor ve ayrıca Venezuela'nın Copa America'daki durumuna değiniyor. 1,8 milyon takipçisi olan Chavez'in, Twitter sayfasıyla gündemde kalmayı planladığı söyleniyor.

Ukrayna'da 2004'te yapılan Turuncu Devrim'de "Demir Leydi" diye tanınan, ancak iktidar mücadelesi sırasında saf dışı edildikten sonra yargılanmaya başlayan eski başbakan Yuliya Timoşenko, attığı bir tweet yüzünden tutuklandı."Demir Leydi", kendi talebi üzerine kameralardan uzakta kelepçelenip hapse götürülmüştü.

Hiç yorum yok: